Chen Style Taijiquan Workshop “Long Pole” 2023

Chen Style Taijiquan Workshop “13 Movements” Form

Op 10 september 2023 hielden we voor wat leden binnen onze school een workshop Chen Style Tai Chi. Het thema was de Chen Style Taijiquan Workshop “13 Movements” Form, “Long Pole” ook wel “Da Gan” of “Da Gun” genoemd. We begonnen de workshop om 10:00 in de ochtend en sloten hem laat in de middag af. Er waren 5 deelnemers waarvoor deze workshop op verzoek speciaal georganiseerd was.

Het doel van de Workshop

Het doel was om feeling te krijgen met de lange stok die ook nog eens heel erg flexibel is. We gingen aan het werk met de “13 movements” Long Pole vorm van de Chen stijl. We begonnen met het vasthouden van de stok, namen verschillende houdingen door en gingen dat corrigeren tot het op voldoende niveau was. Vervolgens gingen we starten met de basis van de Long Pole. In deze basi kwam verschillen slagen, steken en manieren om deze lange staf te hanteren aan de orde.

Steeds weer Herhalen

Steeds weer herhalen, herhalen en herhalen dat was de opzet van de workshop zodat de deelnemers goed konden proeven aan het gebruik van de Long Pole. Na de basis gingen we het accent leggen op door bewegen, heup movements en Fa Jin. De explosieve bewegingen van de Long Pole werken door omdat de stok enorm zwabbert. Dit is best moeilijk maar ook het leuke aan deze Tai Chi stokvorm. Ook is het een erg mooi gezicht als de bewegingen tegelijk gaan en ook redelijk goed eruit zien.

De 13 Bewegingen “Long Pole” Vorm

Na het beoefenen van de basis en hantering begonnen we dan met de 13 Long Pole vorm zelf. We gingen stap voor stap door de vorm en het accent lag op herhalen. Verbeteren en herhalen was de sleutel to het onder de knie krijgen van de volgorde. De volgorde kennen en weten is zeker niet het einde maar een bescheiden start voor het echt leren van de houdingen en bewegingen.

Hieronder ziet u een bescheiden uitvoering. Dit is een week na de Chen Style Taijiquan Workshop “13 Movements” Form opgenomen: