SHAOLIN, DA MO & BOEDDHISME

De Shaolin Tempel Monniken leefden volgens de leer van het Chan Boeddhisme, dit is de boeddhistische weg die Da Mo (Bodhidharma) naar de tempel bracht. Het Chan Boeddhisme is in Japan bekend als het Zen boeddhisme alhoewel ze uiteindelijk beiden Da Mo (Bodhidharma) als bron hebben, is het Japanse Zen Boeddhisme toch op sommige punten ietsje anders dan het Chinese Chan boeddhisme.

Het Chan Boeddhisme geeft ons aan dat er in feite twee wegen zijn die tot het pad naar verlichting kunnen leiden. Dit pad wordt ook wel “dharma” genoemd, deze twee wegen zijn “beoefening” en je “verstand”, dus door heel veel je lichaam en geest te trainen kan uiteindelijk verlichting worden bereikt. In Nederland is een tempel die het Chan Boeddhisme van Bodhidharma voorstaat. Deze tempel heet:FoGuangShan He Huaen is gelegen in Amsterdam.

Oefenen en doorzetten, trainen van lichaam en geest het Shaolin Kungfu is daar een uitstekend middel voor. Alhoewel het Shaolin Kungfu gezien wordt als een krijgskunst is het vechten niet het voornaamste doel. Het voornaamste doel van Shaolin Kungfu is het verkrijgen van een sterke geest in een krachtig lichaam en natuurlijk als zelfverdediging. Het is meer dan een sport, het is meer dan een kunst, het is een way of life.

SHAOLIN MONNIKEN

De Shaolin Monniken leefden volgens het principe dat elk leven telt, een leven niet genomen mocht worden en dat de puurheid van de ziel de basis is voor het bereiken van verlichting. De details maken het geheel, “letters maken woorden en woorden maken zinnen” zo houd alles weer verband met elkaar. De leer van Bodhidharma was meegenomen uit India en overgedragen aan de Shaolin Monniken die volgens deze richtlijnen leefden. Er werd enorm veel aan meditatie gedaan, mantra’s gezongen en sutra’s opgezegd. In heel veel dingen gingen de Shaolin Monniken in het leven altijd weer terug naar de basis, de puurheid en de essentie van alles.

DE HUIDIGE ABT VAN SHAOLIN

Aan het hoofd van de Shaolin Tempel staat de abt. In de lange geschiedenis heeft de Shaolin Tempel al verschillende abten gekend. De eerste abt was ShiXingZheng. De huidige abt is ShiYongXin 释永信, de 13de opvolger van ShiXingZheng en 1 van de eerste Chinese boeddhistische monniken die een universitaire graad heeft behaald. ShiYongXin is het hoofd van de boeddhistische Associatie in Henan provincie in China.

ShiYongXin is geboren als LiuYingCheng 刘应成 en ging op verzoek van zijn ouders op 16 jarige leeftijd naar de Shaolin Tempel om te leven als monnik. Na vele studies gevolgd te hebben binnen en buiten de Shaolin Tempel heeft men hem verkozen om de volgende abt te worden van de Shaolin Tempel. “ShiYongXin”” is dus de boeddhistische naam van LiuYingCheng.