Nieuws Shaolin Sportschool Apeldoorn

Haojie Wushu Championships 2023 te Hoensbroek

Haojie

Haojie Wushu Championships 2023 te Hoensbroek

Op zaterdag 14 oktober 2023 nam onze He Yong Gan Martial Arts school deel aan de Haojie Wushu Championships te Hoensbroek. Deze wedstrijden werden georganiseerd door Loe Hoyer van Hoyer Wushu. Op dit toernooi kon er meegedaan worden met moderne Wushu, Traditionele Kung Fu en Taijiquan. Op 4 verschillende tapijten werd er door de atleten gestreden binnen  hun stijl en categorie. Shaolin Kungfu Apeldoorn He Yong Gan Martial Arts won maar liefst 3 medailles op dit mooie toernooi.

Op weg en onze deelnemers

We gingen om 6 uur in de ochtend rijden richting Hoensbroek om er zo rond een uur of 8:00 a 8:30 aan te komen. Na de registratie ter plaatse kon ons team gaan omkleden. Onze deelnemers waren Jean Luc Grandjean en Wesley Broekhuis. Beiden deden ze mee met Shaolin Kungfu en ook Chen stijl Tai Chi Chuan. Beide sporters deden in totaal mee met 3 onderdelen en ze deden het erg goed.  Zowel in de wapen categorie als de ongewapende categorie was er een succesvolle prestatie van beide sporters.

Haojie Wushu Championships: Sporters uit binnen en buitenland

Uit verschillende landen kwamen de deelnemende atleten en het niveau was hoog, dus de concurrentie ook. Prachtige Wushu als Traditionele vormen werden uitgevoerd, ook was de concurrentie binnen de Tai Chi poules hoog. Met de juiste intentie en expressie via mind body en spirit was het een lastige, maar tevens ook eervolle taak voor de jury om de atleten te beoordelen. Over het algemeen lagen de scores redelijk dicht bij elkaar en kwam het aan op het verschil achter de komma.

De uitslagen

Met onze deelnames werd Luc sterk derde met de Chen stijl Tai Chi Chuan. Wesley kreeg een tweede plaats voor zijn Chen Tai Chi Speer vorm. Ook pakte Luc met de vorm: Zhui Feng Gun “Wind Chaser Staff” een gouden medaille in een erg grote poule met topniveau. Dus in totaal 3 medailles voor deze toppers.

Zie hieronder een video Impressie van onze deelname aan de Haojie Wushu Championships 2023 in Hoensbroek:

Stickfight Cursus van 1 oktober 2023

Stickfight

Stickfight cursus 1 oktober 2023

Op zondag 1 oktober 2023 waren wij rond 10±00 op het veld aan de Vlijtseweg in Apeldoorn. Op het programma stond de Stickfight cursus. Deze cursus geven we geregeld om de zoveel tijd aan leden binnen onze He Yong Gan school. Er waren 4 nieuwe deelnemers en 2 die de cursus al eens gedaan hadden die hielpen begeleiden.

De Cursus

Verschillende manieren van vasthouden van de stokken (grips), standen en hanteringsmethoden kwamen aan bod. Ook de 16 Angles of Attack slagen vorm. Zelfverdediging en technieken met de stok. Ook deden we drills met partner en natuurlijk op een vloeiende manier door de verschillende drills heen gaan zodat ze aansluiten op elkaar. Ook werd er gespard waarbij trappen stoten en elkaar naar de grond brengen ook toegestaan was.

De Deelnemers

De deelnemers waren erg serieus en hebben van 10:00 tot 15:00 erg hard gewerkt. Deze dag, de Stickfight dag was een einde aan lange tijd oefenen van Stickfight in lessen en buiten trainingen. Dus geen cursus in 1 dag idee, maar een veel langer voor traject waarbij deze dag als test van kennis fungeerde. De deelnemers waren erg serieus en trainden hard en volgden de tips en correcties goed op. Een prachtig niveau van Stickfighting kwam eruit bij alle deelnemers die ook erg trots op hunzelf kunnen zijn.

Afsluiting Stickfight en Certificaat

Op het laatste gingen de deelnemers tegen elkaar sparren. Bij dit sparren, deed iedereen 3 ronden van 3 minuten tegen elkaar. Verschillende slagen en aspecten van de eerdere trainingen kwamen aan bod. Nu was het vrij toepassen het grootste doel en daarmee kon je zien of je met bepaalde tactieken overwicht kon krijgen in het gevecht of niet. Na het sparren wat erg goed ging, kregen de deelnemers een mooi certificaat als herinnering. Goed gedaan allemaal en op naar de volgende workshop.

Zie hieronder een korte video van de Stickfight dag:

Chen Style Taijiquan Workshop “Long Pole” 2023

Chen Style Taijiquan Workshop “13 Movements” Form

Op 10 september 2023 hielden we voor wat leden binnen onze school een workshop Chen Style Tai Chi. Het thema was de Chen Style Taijiquan Workshop “13 Movements” Form, “Long Pole” ook wel “Da Gan” of “Da Gun” genoemd. We begonnen de workshop om 10:00 in de ochtend en sloten hem laat in de middag af. Er waren 5 deelnemers waarvoor deze workshop op verzoek speciaal georganiseerd was.

Het doel van de Workshop

Het doel was om feeling te krijgen met de lange stok die ook nog eens heel erg flexibel is. We gingen aan het werk met de “13 movements” Long Pole vorm van de Chen stijl. We begonnen met het vasthouden van de stok, namen verschillende houdingen door en gingen dat corrigeren tot het op voldoende niveau was. Vervolgens gingen we starten met de basis van de Long Pole. In deze basi kwam verschillen slagen, steken en manieren om deze lange staf te hanteren aan de orde.

Steeds weer Herhalen

Steeds weer herhalen, herhalen en herhalen dat was de opzet van de workshop zodat de deelnemers goed konden proeven aan het gebruik van de Long Pole. Na de basis gingen we het accent leggen op door bewegen, heup movements en Fa Jin. De explosieve bewegingen van de Long Pole werken door omdat de stok enorm zwabbert. Dit is best moeilijk maar ook het leuke aan deze Tai Chi stokvorm. Ook is het een erg mooi gezicht als de bewegingen tegelijk gaan en ook redelijk goed eruit zien.

De 13 Bewegingen “Long Pole” Vorm

Na het beoefenen van de basis en hantering begonnen we dan met de 13 Long Pole vorm zelf. We gingen stap voor stap door de vorm en het accent lag op herhalen. Verbeteren en herhalen was de sleutel to het onder de knie krijgen van de volgorde. De volgorde kennen en weten is zeker niet het einde maar een bescheiden start voor het echt leren van de houdingen en bewegingen.

Hieronder ziet u een bescheiden uitvoering. Dit is een week na de Chen Style Taijiquan Workshop “13 Movements” Form opgenomen:

NK 2023 Chinese Martial Arts Championships

He Yong Gan Cup 2023

Chinese Martial Arts Tournament He Yong Gan Cup NK 2023

Wederom organiseerden wij op zaterdag 8 juli 2023 in sportcentrum Matenpark, Heemradenlaan 130 te Apeldoorn. Dit was de Dutch Open 2023 He Yong Gan Cup een Chinese Martial Arts Tournament. Ook was dit een unieke kans voor mensen om kennis te maken met de traditionele Chinese krijgskunsten.

Deelnemers He Yong Gan Cup 2023

Deelnemers van verschillende scholen ’streden’ om de He Yong Gan Cup en er waren vechtsport stijlen van Shaolin Kungfu, Moderne Wushu, Hsing Yi en Tai Chi Chuan in traditionele en moderne stijlen. Maar ook Tuishou Push Hands en Chinees Kickboksen in de vorm van Sanda (vrij gevecht).

Verschillende Vechtsport Stijlen

Verschillende stijlen van Chinese vechtsport, deelnemers uit 5 verschillende landen waaronder China en veel publiek maakte dit toernooi aantrekkelijk voor velen. De poules waren op leeftijd ingedeeld en de kracht van de vele onderdelen op deze wedstrijddag maakte een gevarieerde deelname mogelijk.

Deelnemers en Samenwerking He Yong Gan Cup

Recreanten maar ook topatleten namen deel aan ons toernooi. Door de samenwerkingen met de Federatie Oosterse Gevechtskunsten FOG, Stichting Taijiquan Nederland STN, Nederlandse Krijgskunst Federatie NKF, Double Dragon Martial Arts Waddinxveen. Maar ook de vele sponsoren zoals Budo Shop.nl, Aiki Budo, Kungfu Supply.nl maakten het compleet. Deze organisatie is veel werk en veel geregel maar ook heel erg leuk om te doen.

Prachtige Bewegingen

De schoonheid en ogende sierlijkheid van de bewegingen is eveneens een belangrijk element voor de beoefenaren en was een genot voor het oog voor het publiek, Ook is het Push Hands en de Sanda wedstrijden voor Chinees Kickboksen een groot spektakel om te zien. Altijd al wilden wij een complete wedstrijd neerzetten met verschillende elementen en dit is ons wederom gelukt.

Organisatie Dutch Open He Yong Gan Cup 2024

We zijn alweer bezig met het organiseren van de volgende wedstrijden. Wij gaan kijken of we weer alles bij elkaar krijgen voor de He Yong Gan Cup 2024. Een nieuwe editie zou weer helemaal te gek zijn.

Zie hieronder een indruk van de Dutch Open Chinese Martial Arts Tournament 2023 in Apeldoorn Nederland:

Belgium Open 2023 Kungfu Wushu te Keerbergen

Belgium Open Competition 2023 Wushu & Kungfu

Op 28 mei 2023 gingen we naar België voor de Belgium Open Competition 2023 Wushu, Kungfu en Taijiquan Kampioenschappen. Ook het Belgisch Open werd georganiseerd door Jurgen van den Horenbeek en de Vlaamse Wushu Federatie.

Een Compleet Toernooi

Het mooie aan dit toernooi was dat het erg compleet is. Zowel Chinees Kickboksen, Moderne Wushu, Traditionele Kung Fu als Tai Chi Chuan is er present. Atleten kwamen vanuit verschillende landen en het was een goed bezocht toernooi. Voor Sanda het Chinese Kickboksen waren er veel teams uit zowel België en Frankrijk die vochten om een nationale titel.

De He Yong Gan School

Onze He Yong Gan Martial Arts school deed natuurlijk ook mee en we hadden dit keer 2 atleten die de strijd aan gingen in België. De Wushu was van hoog niveau en dit was ook te zeggen van de traditionele Kungfu en Tai Chi. Goede juryleden en scheidsrechters naast een goede professionele organisatie maakt een toernooi als dit zeker helemaal af.

Mooie Poules een echte Wedstrijd

Er waren best grote poules,  wat het maakt dat het meer een echte wedstrijd wordt want je hebt meer tegenstand en natuurlijk minder winkansen. Onze school deed mee met Jean Luc en Wesley die zich goed hadden voorbereid. Beiden hebben mooie stijlvormen en Tai Chi neergezet.

Een plezierige dag

Een leuke dag waarna we even naar een Belgische snackbar gingen om wat na te praten met eten en wat te drinken. We vonden dit een erg leuk toernooi en hij was top georganiseerd. Eerlijkheid stond voorop en de organisator was zelf zeer betrokken bij de atleten en het verloop van de hele dag. Natuurlijk willen we hier weer naartoe dus hopelijk met een wat groter team de volgende keer.

Zie hieronder de video van onze deelname aan de wedstrijden op het Belgisch Open 2023:

Wedstrijden Guo Shu Cup 21 Mei 2023

Guo Shu Cup Competition 2023

Dit keer was het op 21 mei dat de Guo Shu Cup 2023 in Amsterdam van Henny Eleonora plaatsvond. Een prachtig toernooi waar we vaker komen en met veel plezier meedoen. De sfeer en de organisatie is fijn voor zowel leraren als de atleten dus een deelname kan niet uitblijven als Chinese martial arts school.

Traditionele Kung Fu & Moderne Wushu

Dit keer was er Traditionele Kung Fu als Moderne Wushu en er waren atleten van verschillende scholen uit zowel binnen als buitenland. Mooie Wushu en krachtige traditionele Kung Fu passeerden de revue. Prachtig om te zien en de zeer goede vaardigheden van de atleten brachten het publiek onder de indruk.

De Juryleden

De juryleden bestonden van de Guo Shu Cup 2023 bestonden onder andere uit IWUF scheidsrechter Niek op’t Ende en andere zeer deskundige juryleden. Eerlijk en naar stijl jureren is niet altijd makkelijk omdat er juist zoveel factoren meespelen in de beoordeling van een atleet. Maar natuurlijk lukte het de jury omdat de deskundigheid zeer hoog was.

Ons Team

Ons team bestond dit keer uit 2 deelnemers: Wesley Broekhuis en Jean Luc Grandjean die deelnamen met verschillende stijlen uit de Shaolin Kungfu. Beiden hebben ze hun kunde zeer goed neergezet en ze mogen trots zijn op wat ze gedaan hebben. Stijlen als Tai Zu Chang Quan, Shi San Qiang, Zhui Feng Gun en Zhao Yang Quan werden gedaan door Jean Luc en Wesley. Ook was er nog een prachtige demonstratie van Wudang Tai Chi, Chen Tai Chi en de Nine Section Whip.

Een Mooie Dag

Na een mooie dag in Amsterdam gingen we natuurlijk even de stad in met ons kleine team en hebben lekker gegeten en nagepraat over de mooie wedstrijd. Trots en voldaan maar ook weer opgeladen met nieuwe ervaringen gaat ons team zich klaarmaken voor de volgende wedstrijden.

Zie hieronder een video van de wedstrijden op de Guo Shu Cup 2023 te Amsterdam:

The Dutch Open Wushu Championships 2023 Hoyer

Hoyer Dutch Open Wushu Championships 2023

Hoensbroek 29 april 2023 was de dag dat het mooie Hoyer Dutch Open Wushu toernooi wederom plaatsvond in sporthal de Biezen te Hoensbroek. Dit prachtige evenement van een pionier van de Wushu in Nederland wordt altijd druk bezocht met zowel nationale als internationale scholen.

Stijlen op dit Toernooi

Moderne Wushu wordt op top niveau bedreven maar ook de Traditionele Stijlen  zoals Hung Gar Kungfu, Wing Chun, Shaolin en anderen. Ook het Tai Chi wordt op dit toernooi in zowel traditionele als moderne klasses gehouden.

Onze Deelnemers

Wij deden mee met 5 deelnemers: Frederik Jan Jungen, Wim Rensen, Jean Luc Grandjean, John Schavemaker en Wesley Broekhuis. Zowel Frederik Jan als Wim deden mee aan de Tai Chi Chuan  competitie. Wesley, Luc en John deden mee in de Shaolin divisie. De vele maanden en weken van voorbereiding moesten vandaag ervoor zorgen dat de atleten hun beste beentje voor konden zetten. En dat lukte.

Ervaring opdoen

Voor sommige deelnemers was het de eerste keer dat ze meededen en dat je er staat verdient natuurlijk al respect. De toewijding naar de martial arts en dan het kunnen laten zien van wat je je hebt eigen gemaakt is de kracht. De ervaring neem je weer mee naar een volgende keer en daar draait het natuurlijk om.

Prijzen en Gezelligheid

Mooie prijzen werden gewonnen en de deelnemers gingen met een trots en voldaan gevoel weer naar huis. Natuurlijk aan het einde van de dag even gezellig gezamenlijk eten met het team en na kletsen. Een wedstrijd dag is altijd leuk en gezellig en we maken er altijd iets moois van of we nu winnen of niet. Op naar de volgende keer met nieuwe kennis en nieuwe ervaringen.

Zie de video hieronder voor een indruk van onze deelname aan de Hoyer Dutch Wushu Open 2023:

Jean Luc Grandjean Gehuldigd op Sportgala 2023

Huldiging Sportgala 2023 te Apeldoorn

Huldiging Sportgala 2023, op woensdag 8 maart 2023 is een sporter van onze He Yong Gan Martial Arts school gehuldigd in Orpheus voor zijn prestaties binnen de Chinese vechtsporten. Jean Luc Grandjean heeft het jaar 2022 sublieme prestaties neergezet op verschillende toernooien in zowel binnen  als buitenland.

De Sporter op het Sportgala

Sporters die op een landelijke toernooi eerste worden, of op een toernooi van Europese grootte in de top 3 kunnen gehuldigd worden door de gemeente Apeldoorn. Op dit evenement zijn er van allerlei verschillende sporten atleten die hiervoor in aanmerking komen.

Verschillende Sporten

Sporten als: Mountainbiken, Karate, Volleybal, Judo en vele anderen waren er vertegenwoordigd door hun topatleten. Voor de Chinese martial arts mochten wij de sportpenning met eer in ontvangst nemen. Jean Luc Grandjean beoefend al jaren de Chinese krijgskunsten en is zeer bedreven in zowel Shaolin Kung Fu, Chen stijl Tai Chi Chuan en won daarmee vele prijzen in 2022.

De avond zelf

De avond was er goed georganiseerd met verschillende demonstraties van sporten zoals trampoline springen, skateboarden, en jiu jitsu. Ook wij hebben een keer een demonstratie gegeven op het sportgala maar dat was nog op het gemeentehuis van Apeldoorn. Het was erg druk en de gasten konden allemaal gratis een drankje en een hapje nemen. Gezellig bijpraten en praten over de sport hoort daar natuurlijk bij.

De wethouder sport: Sunita Biharie

Een huldiging is natuurlijk geen huldiging zonder de wetbouder sport van de gemeente Apeldoorn: Sunita Biharie die de avond geweldig maakte door de sporters te eren. Jean Luc Grandjean nam met trots zijn welverdiende sportpenning in ontvangst voor zijn prestaties binnen Wushu en Chen stijl Taijiquan. Ook is deze sportpenning een enorme motivatie om natuurlijk harder te trainen en verder te gaan met het doen van wedstrijden.

Hieronder ziet u een video indruk van Jean Luc Grandjean te Orpheus in Apeldoorn:

Deelname aan de Flemish Wushu Open 2023

Flemish Open Wushu Championships 2023

Shaolin Kung Fu Apeldoorn deed op 4 maart 2023 mee aan de Flemish Wushu Championships 2023 in Keerbergen te België. Het was een groot toernooi met verschillende stijlen van de Chinese Krijgskunst. Stijlen als moderne Wushu, Traditionele Kung Fu maar ook Tai Chi Chuan zowel modern als traditioneel.

De Deelnemers

Atleten van verschillende scholen uit binnen en buitenland kwamen deelnemen aan dit prachtige toernooi georganiseerd door Jurgen van den Horenbeek.  De atleten waren onderling erg vriendelijk en ook kwamen we veel oude bekenden tegen. Mensen tegenkomen en een leuke dag ervan maken is natuurlijk een leuke bijkomstigheid.

Verschillende Stijlen

Verschillende sporters van allerlei stijlen namen het dus tegen elkaar op en ze lieten hun beste Wushu, Tai Chi en Kungfu zien. De jury had natuurlijk een lastige taak om al deze toppers goed te beoordelen maar uiteindelijk is het ze gelukt. Mooie resultaten kwamen uit de vele deelnames. Vele prijzen zijn er gewonnen en de sfeer was al met alk erg goed en sportief.

Onze Deelname

Onze He Yong Gan school deed mee met 1 deelnemer die met traditioneel Shaolin en Chen stijl Taijiquan. Wesley Broekhuis had zich goed voorbereid en het het lukte hem dan ook on de verschillende stijlen goed neer te zetten. De kracht en explosie in de Shaolin stijlen alswel de rust en harmonie in het mooie Chen stijl Taijiquan.

Met welke stijlen deden wij mee

Binnen het Shaolin Kung Fu deed Wesley de volgende stijlen: Luohan Quan `Arhat Fist`en Da Mo Jian `Dharma Sword`. Met Chen stijl Taijiquan deed hij de Chen 38 ongewapende vorm en de `Plum Blossom` Chen 71 Taiji Speer.  In alle categorieën deed hij enorm zijn best en we zijn dan ook erg trots op wat hij er heeft neergezet.

Voor een volgende keer zijn we weer van de partij!

Zie de video hieronder voor een indruk van onze deelname aan de Vlaamse Wushu Open 2023:

Duitsland Berlijn: Deutsche Wushu Meistershaft 2022

Wushu Meistershaft

Shaolin Kungfu in Duitsland ‘Deutsche Wushu Meistershaft 2022’

Op 10 december 2022 nam onze school deel aan de Deutsche Wushu Open Meistershaft in de Duitse stad Berlijn.We lieten Shaolin Kungfu in Duitsland zien. De deelnemers waren Jean Luc Grandjean en Wesley Broekhuis. Jean Luc Grandjean won 6x een gouden medaille. Wesley Broekhuis won 4x zilver en 2x brons. Het was een kleine 6 uur rijden naar deze prachtige stad. Vanwege drukte op de Duitse autobahn besloten we om in de nacht te rijden.

De Onderdelen van Deelname

We deden mee binnen het onderdeel Kungfu Taolu, Tai Chi Chuan en Sanda. Jean Luc Grandjean deed mee met 6 vormen. Wesley Broekhuis deed 5 vormen en een Sanda gevecht. We werden hartelijk ontvangen en de hal was waarin het gehouden werd was erg comfortabel.

Wushu Scholen Internationaal

Veel scholen uit Duitsland zelf maar ook internationaal namen deel aan deze wedstrijden. Er waren zowel kinderen als volwassenen en het niveau was erg hoog. Het gevoel en de sfeer tussen de scholen en deelnemers was sportief en goed. Ook het publiek was erg aanwezig om de sporters volop te steunen.

De organisatie Deutsche Wushu Meistershaft 2022

De organisatie was goed en professioneel. Officiële scheidsrechters van de Duitse Wushu Bond waren aanwezig. Ook goed EHBO personeel met een betrokken houding naar het toernooi en atleten toe. De organisatie, juryleden, scheidsrechters en floormanagers waren goed op elkaar ingespeeld. Zowel de.onderdelen Taolu als Sanda werden door goede juryleden en scheidsrechters begeleid. Bij het Sanda, wat Full Contact is, grepen de scheidsrechters goed in. Dit met name bij gevechten waarbij een vechter de ander overrompelde.

Tot de volgende keer

Na deze goede ervaring in het Duitse Berlijn willen we volgende jaar wederom deelnemen. Wel met een groter team van atleten.

Bekijk ook eens de site van de Deutsche Wushu Federation: https://wushudwf.de/

Bekijk hieronder het video verslag van onze deelname aan de Deutsche Wushu Meistershaft 2022 in Berlijn: