GESCHIEDENIS

Shaolin Kungfu, is ongeveer 1500 jaar geleden ontstaan, in de provincie Henan China. De tempel zelf is gebouwd en gevestigd in het jaar 495 na Christus. De tempel is gebouwd door Xiao-Wen een keizer die de tempel bouwde om monnik Ba Tuo te eren. Een Indiase Monnik, Bodhidharma (Da Mo in het Chinees) die tevens de 28ste opvolger van Boeddha was, trok via de Himalaya naar China en kwam uiteindelijk aan in de Song Shan regio en natuurlijk bij de Shaolin Tempel. Hij trof daar de monniken in zeer slechte fysieke conditie aan. Zo slecht dat deze monniken de lange meditatie sessies niet konden volhouden.

Hierop besloot Da Mo zich terug te trekken in een grot boven op de berg bij de Shaolin Tempel en verbleef daar 9 jaar. Negen jaar lang mediteerde Da Mo en uiteindelijk kwam hij met 18 basis bewegingsoefeningen voor lichaam en geest. Hiermee was de basis gelegd voor Shaolin Kungfu die op zijn beurt weer heel veel invloed heeft gehad op de andere vechtkunsten in Azië. De grot van Da Mo de “Da Mo Cave” is nog steeds te bezoeken. (zie foto links)

Door latere aanvallen van rovers en bandieten was de noodzaak tot zelfverdediging een stuk groter geworden voor de Shaolin Monniken, dus is de leer van Da Mo doorontwikkeld tot het Shaolin Kungfu wat het nu is.