Tai Chi Chuan

Tai Chi lessen in Apeldoorn

U kunt bij Shaolin Instituut He Yong Gan ook les volgen in Tai Chi Chuan ook wel gespeld als: TaiJiQuan of Tai Ji Quan. We beoefenen in Apeldoorn meerdere stijlen van het Tai Chi. We beoefenen stijlen als, de oude Chen stijl, Wudang stijl en het Shaolin Rou Quan ofwel het Soft Boxing. Als je Tai Chi beoefent, dien je niet stil te staan maar door te bewegen als stromend water. Zelfs als je lijkt stil te staan is het de bedoeling dat je nog blijft door bewegen hoe klein ook. Tai Chi Chuan wordt in Nederland geleid door het overkoepelende orgaan de: STN Stichting Tai Ji Quan Nederland. Hun hebben jaarlijkse meerdere evenementen maar ook een open NK dat meestal in de maand november valt.

Onze approach binnen onze Tai Chi Chuan lessen is niet zweverig en we blijven in alles wat we doen spreekwoordelijk met twee benen op de grond staan. We proberen het Tai Chi over te brengen zoals onze instructeurs deze in China hebben gekregen zonder teveel poespas of andere dergelijke zaken.

Tai Chi Apeldoorn

Chen Tai Chi demonstratie door Laura Bonthuis leerling van Shaolin Kung Fu Apeldoorn He Yong Gan

Algemene info over Tai Chi Chuan

Er bestaan binnen het tai chi verschillende stijlen, zoals de Chen-, Yang-, Wu- en Sun-stijl, waarbij de Yang-stijl voornamelijk langzaam wordt uitgevoerd en de Chen-stijl ook explosieve momenten in zich heeft. Deze stijlen zijn vaak weer onderverdeeld in diverse substijlen van leraren die er hun eigen kennis, vaardigheid en ervaring aan toe hebben gevoegd. De bewegingen worden in een vaste volgorde uitgevoerd. De tai-chibeoefenaren spreken van vormen (套路 taolu). Elke stijl kent zijn eigen vormen, die van leraar op leerling worden overgedragen. Een vorm helemaal doorlopen duurt 3 tot 20 minuten.

De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor tai chi. Met name in de Chen-stijl is de nadruk op het zelfverdedigings aspect veel sterker aanwezig dan bij bijvoorbeeld de Yang-stijl. Bij tai chi als zelfverdediging ligt de nadruk met name op het verstoren van de balans van de tegenstander, door in de beweging van de tegenstander mee te gaan en deze te neutraliseren. Daarbij is het behouden van het eigen evenwicht van groot belang. Op het moment dat de tegenstander uit balans is gebracht, kan eventueel een tegenaanval worden ingezet. Zwaarden worden ook gebruikt bij sommige vormen en stijlen tai chi (bron: wikipedia)

Tai Chi Apeldoorn